CNC szerszámgépek hidraulikus rendszerének karbantartása

A megfelelő hidraulikafolyadék kiválasztása

A hidraulikaolaj a nyomásátvitel, a kenés, a hűtés és a tömítés szerepét tölti be a hidraulikus rendszerben. A nem megfelelő hidraulikaolaj használata a fő oka a hidraulikus rendszer korai meghibásodásának és tartósságának. A hidraulikaolajat a" Kezelési útmutató"-ban megadott minőségnek megfelelően kell kiválasztani, és ha különleges körülmények megkívánják helyettesítő olaj használatát, a teljesítménynek meg kell egyeznie az eredeti minőségével. Különböző típusú hidraulikaolajokat nem szabad keverni a kémiai reakciók és a hidraulikaolaj teljesítménybeli változásainak elkerülése érdekében. Sötétbarna, tejfehér, rossz szagú hidraulika olaj nem használható.

Akadályozza meg, hogy szilárd szennyeződések keveredjenek a hidraulikus rendszerbe

A tiszta hidraulikaolaj egyenlő a hidraulika rendszer hosszú élettartamával. A hidraulikus rendszer sok precíziós alkatrészből áll. Ha szilárd szennyeződések kerülnek ebbe a rendszerbe, akkor könnyen dugulást, kopást esetleg törést idéznek elő, így veszélyezteti a hidraulikus rendszer biztonságos működését.
A leggyakoribb szennyeződések forrása:

 • a szennyezett töltő eszközök
 • töltés és javítás
 • gondatlan karbantartás
 • hidraulikus alkatrészek törmeléke stb.

A szilárd szennyeződések rendszerbe jutását a következő módokon lehet megakadályozni:

 • Feltöltéskor a hidraulikaolajat szűrni kell, és a töltő eszközöknek megbízhatóan tisztának kell lennie. Nem szabad eltávolítani a szűrőt az olajtartály tankolónyílásánál, hogy gyorsítsuk a tankolási sebességet. A feltöltést végző személyzetnek tiszta kesztyűt és munkaruhát kell viselnie, nehogy szilárd szennyeződések és rostos szennyeződések kerüljenek az olajba.
 • Karbantartáskor a rendszer megbontása illetve a hidraulikaolaj-tartály tankoló fedelének kinyitása előtt alaposan meg kell tisztítani a felületeket, hogy elkerüljük a szennyeződések rendszerbe kerülését. A tisztításhoz ne használjon vizet, hogy elkerülje annak a rendszerbe jutását. Törlő eszköznek is egy nem hulló törlőanyagot használjunk, hogy elkerüljük a szálszennyeződést, mely dugulást okozhat a rendszerben. A hidraulika alkatrészeket és a hidraulika tömlőket nagynyomású levegővel szárítsa. Javasolt minden karbantartás után új, eredeti szűrű használata.

Hidraulikus rendszer tisztítása

A tisztítóolajhoz ugyanolyan minőségű hidraulikaolajat kell használni, mint a rendszerben előírt. Az "átmosáshoz" javasolt, hogy az olaj hőmérséklete 45~80 ℃ között legyen, és lehetőleg nagy áramlási sebességet használjunk. Tisztítás után tisztítsa meg a szűrőt és cserélje ki egy új szűrőbetétre, és töltse fel új olajjal. Kerülje el a levegő és a víz behatolását a hidraulikus rendszerbe!

Atmoszférikus nyomáson és szobahőmérsékleten a hidraulikaolaj térfogataránya 6-8% levegőt tartalmaz. Ha nagy mennyiségű levegő kerül az olajba, akkor a kavitációs jelenség felerősödik, és a hidraulikaolaj összenyomhatósága megnő, Ezzel a rendszer instabillá válik, csökken a hatékonysága, szélsőséges esetben a rendszer károsodását okozza. Ezenkívül a levegő a hidraulikaolaj oxidációját is előidézi, felgyorsítja az olaj romlását.

A levegő behatolásának megelőzése érdekében ügyeljen a következő pontokra.

 • A hidraulikus olajszivattyú szívócső szája mindig az olaj felszín alatt helyezkedjen el és az egész csőnek jól tömítettnek kell lennie.
 • Az olajszivattyú hajtótengelyének tömítésének jónak kell lennie. Oda kell figyelnünk az olajtömítés cseréjére, csak dupla peremes eredeti olajtömítés használható! ( az egy peremes tömítés nem használható, mert az csak egy irányba tud olajat tömíteni, nincs tömítőgáz funkciója)

Akadályozza meg a víz behatolását a hidraulikus rendszerbe

Az olajban lévő felesleges víz több problémát okoz:

 • a hidraulikus alkatrészek rozsdásodását
 • az olajemulzió lebomlását
 • a kenőanyag film szilárdságának csökkenését
 • felgyorsítja a mechanikai kopást

Érdemes odafigyelni a tartalék olaj tárolására is, hogy a hordó fedele mindig zárt legyen.

Óvintézkedések az üzemeltetés során

Lágynak és simának kell lennie a szerszámgéppel történő megmunkálásnak, kerülni kell a durvaságot, ami lökésszerű terhelést okoz. Ezek a túlterhelések jelentősen lerövidítik a hidraulikai rendszer élettartamát. Az üzem közben keletkező ütési terhelés egyrészt a mechanikai szerkezet korai kopását, törését, másrészt az olajtömítésekre, csövekre, szelepekre helyez túlterhelést. Gyakori jelenség az olajhőmérséklet-emelkedés.

Olajtartály figyelése! Az olajszintnek megfelelőnek kell lennie, és az olajnak a megadott típusúnak és megfelelő viszkozitásúnak kell lennie. Nagy rendszerek esetén időszakos olajminta-elemzés végezhető annak igazolására, hogy az olaj továbbra is használható-e. 

Szívóvezeték: ellenőrizni kell, hogy nincs-e sérülés és komoly hajlítás, ez csökkenti az olajcső átmérőjét és így hiba forrásává válik.

Keresse szerviz technikus kollégáinkat bizalommal!

Vissza